Zbornik je podeljen na poetske i prozne radove.

Austrijsko kulturno udruženje "Zlatna reč", čiji je predsednik književnica Slavica Klein, svake godine štampa zbornik uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Zborničke knjige su posvećene uvek nekom drugom književnom velikanu koji je u jednom periodu svog života boravio i stvarao u Beču. Ove godine je zbornik posvećen reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću, sa akcentom na afirmaciji književnog stvaralaštva mladih, neafirmisanih i manje poznatih stvaralaca, kao i savremenim piscima izvan granica njihovih zemalja.

Reči, reči i reči
kad slovo neum leči

Paralelna tema zborničke knjige, uz Vuka Stefanovića Karadžića bila je "Običaji i mi" u kojoj se uglavnom bude zaboravljena sećanja i mahom paralelizira drevna tradicija srpskog naroda i savremeni odnos prema njoj.

„Priznajem, da mi je bilo vrlo teško odabrati najbolje autore. Odredile su ih nijanse u kvalitetu. Nagrađeni su zaista dosegli najviši nivo stvaralačke pismenosti, naravno prema mojim kriterijima. Zadane teme su obrađene u skali uspešnosti od onih koji se tek sižejno dotiču teme do onih koji su ovladali poetskim i narativnim izričajima", napisala je dr Vjera Rašković Zec, predsednik žirija.

Za odabir pesničkih i proznih radova koji su štampani u zborničkoj knjizi „Kroz Vukovo slovo - Ćirilica, običaji i mi" žiri na čelu sa dr Vjerom Rašković je odabrao 50 od 392 pristigla rada iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Mađarske pa čak i iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država.

Za umetnički izražaj i kvalitet radova nagrađeni su sledeći autori:

Plaketa za tekst: Dragan Vilić

Prva nagrada: Vesna Sekulić i Ljiljana Z. Terentić

Druga nagrada: Dragana Đurković Tošić i Dragica Beka Savić
Treća nagrada: Milka Vasić i Milan Čorak

Pohvale: Radmila Bojinović, Vladimir Radovanović, Sveta Cakić, Ines Erceg, Vesna Đukanović, Slobodan Vrhovac, Ljerka Petković, Sreten Bošković i Miladin Dabetić.

Mladi prvonagrađeni autori: Natalija Tomić, Marija Vasović, Milica Borovčanin, Jovana Glidžić, Tijana Našpalić, Dimitrije Dmitrović , Aleksandar Maksimovski su čitali svoje radove.

Zbog situacije izazvane Kovidom 19, organizatori literarnog konkursa iz Kulturnog udruženja „Zlatna reč" su bili prinuđeni da virtuelno, preko interneta, organizuju predstavljanje zborničke knjige.

Zbornik je objavljen uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova -Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Na koricama zborničke knjige je ilustracija Vuka Karadžića, rad Zvonka Dimitrijevića akademskog slikara iz Beča.

Mišljenje o knjizi je napisao prof. dr Milutin Đuričković, a urednik zbornika je Slavica Klein.
Knjigom je poslata poruka da je jezik hranitelj naroda, a književna manifestacija koju tradicionalno organizuje udruženje „Zlatna reč", polako ali sigurno poprima internacionalne razmere i na taj način priča iz jedne zajedničke knjige postaje kompletna i celovita.