Redakcija Nezavisnog dnevnog lista “Vesti” upozorava da su jedine dnevne novine srpske dijaspore prethodnih meseci meta sve žešćih, orkestriranih napada u zemljama širom sveta, gde smo prisutni već tri decenije.

Napadi na naš list intenzivirani su sa pojačanim pritiscima na Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, pa je više nego jasno da je glavni cilj brutalno gašenje “Vesti”, kako bi srpska dijaspora, oko sedam miliona Srba van matice, ostala bez jedinog dnevnog lista koji se štampa na maternjem jeziku i na ćiriličnom pismu!

Poslednja u nizu akcija protiv “Vesti” je kampanja albanske zajednice u Švajcarskoj koja je počela u aprilu, a sa nedvosmislenim zahtevom da se u ovoj zemlji zabrani prodaja našeg lista. Po istovetnom receptu, ovakve prljave kampanje se sprovode i u drugim državama Evrope i u njih su uključene čak i pojedine diplomate, vladine institucije i takozvani nevladin sektor. Ali, kako ovi politički pritisci ne daju brze i očekivane rezultate, primenjuje se ekonomsko iscrpljivanje “Vesti”.

Na stranu to što je mnogim svetskim kompanijama sugerisano ili otvoreno “preporučeno” da se ne oglašavaju na stranicama našeg lista, otišlo se i korak dalje i mimo svake tržišne logike, upravo za “Vesti” počela su da važe posebna pravila.

Kako drugačije objasniti “ekonomsku računicu” po kojoj je, pravdajući to najpre pandemijom korone, a sada globalnom krizom, jedino “Vestima” podignuta cena – i štampa i distribucija – toliko da obe ove stavke u zbiru premašuju cenu primerka novina?!

Suočeni sa ozbiljnim izazovima, vlasnici Kompanije o svemu su obavestili nadležne institucije u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.
Generacije odrastale uz naš dnevnik

To je učinjeno ne samo zato što su “Vesti”, uz “Politiku” i “Novosti” – treći najstariji srpski štampani medij, već i zato što su “Vesti” od početka bile nacionalni projekat zamišljen da bude most naše dijaspore i otadžbine, sa istovremenom – jasnom misijom da doprinosi negovanju i promociji bogate kulturne i istorijske baštine našeg naroda.

Istovremeno, “Vesti” pune tri decenije imaju i ogromnu humanitarnu ulogu i značaj.

Zahvaljujući plemenitim ljudima, dobročiniteljima sa svih kontinenata, samo kroz rubriku “Humanitarni most”, nevoljnicima u otadžbini, ne gledajući na veru ili naciju, do sada je uplaćeno više od 50 miliona evra.

Svesni da su nam istina i javnost jedini saveznici, a da bi gašenje jedinog dnevnog lista za srpsku dijasporu predstavljalo nacionalni poraz, menadžment naše kompanije na svaki način pokušava da pronađe rešenje, a domaću i svetsku javnost pozivamo da stanu u zaštitu istine i slobode medija!

Redakcija Nezavisnog dnevnog lista “Vesti”.