Da li je posle odluke Saveta EU da Beogradu da zeleno svetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU na redu ustavno preuređenje Srbije? Ono koje bi i pravno-formalno izbacilo Kosovo i Metohiju iz ustavnog poretka Srbije, a Autonomnoj pokrajini Vojvodine dao veća ovlašćenja od onih koja joj propisuje važeći najviši pravni akt?

Ova pitanja nametnula su se nakon što je potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Demokratske stranke Milivoj Vrebalov najavio da će u septembru njegova stranka sa koalicionim partnerima pokrenuti inicijativu za izmenu Ustava Srbije.

- Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine - izjavio je Vrebalov.
Čanak i Mađari tvrde pazar

Sudeći po prvim reakcijama koalicionih partnera DS u pokrajinskom parlamentu, oni su načelno saglasni ali, tvrdeći pazar, ne daju blanko podršku.

 U Ligi socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka kažu da su spremni da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu zakonodavne, sudske i izvršne vlast u Pokrajini, kao i zagarantovanih izvornih prihoda i imovine.

 U Savezu vojvođanskih Mađara, za koju se sve češće pominje da će se okrenuti naprednjacima, daju neodređen odgovor, dok Maja Gojković, član Predsedništva SNS iz Vojvodine, kaže da DS "skreće pažnju s problema koje okupiraju građane Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere".

Iako se kao razlozi zbog čega se u severnoj pokrajini insistira na promeni ustava pre svega navodi neadekvatan položaj ATP Vojvodine i njena autonomija koja je "svedena na fasadu", nacionalna opozicija veruje da su pravi razlozi mnogo dublji, a posledice dalekosežne i pogubne po državu Srbiju.

Ništa bez naprednjaka i demokrata

Izmena ustava mogla bi po prvi put javno i pravno formalno na istoj strani da postavi SNS i DS. Da bi došlo do izmene ustava neophodno je da predlog bude prihvaćen dvotrećinskom većinom u republičkom parlamentu. To praktično znači da bez najveće vladajuće i najveće opozicione stranke, naprednjaka i demokrata, ne može biti ni ustavnih promena. Kada je SNS svojevremeno izašla sa predlogom ustavnih promena, onda je kao argument tadašnji lider Tomislav Nikolić navodio potrebu da se prepolovi broj poslanika u republičkoj skupštini. Već tada su radikali, čijim je cepanjem i nastala SNS, optuživali partijske "otpadnike" da rade za "žute" i po nalogu Brisela.

- Srpska radikalna stranka je i ranije upozoravala da postoji tendencija da se promeni ustav što bi moglo imati za posledicu da Vojvodina dobije status republike i da se nastavi dalje rasparčavanje države Srbije. Uoči donošenja Predloga deklaracije o ustavnom položaju AP Vojvodine mogli ste čuti i izjave predstavnika republičkih vlasti o nužnosti promene sadašnjeg ustava, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je govorio da to nije potrebno samo zbog Kosova. Odmah nakon toga sličan stav su izneli i predstavnici pokrajinskih vlasti - primećuje Saša Santovac, šef poslaničke grupe SRS u vojvođanskom parlamentu.

Analitičari kažu da se ustav mora menjati ukoliko sadašnja vlast želi da svoje prepuštanje srpskih institucija na severu Kosova secesionističkim vlastima u Prištini "pokrije" ustavom. Naime, aktuelni ustav u preambuli navodi da je "Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije", što se briselskim sporazumom potire.

I dok Ustavni sud Srbije nikako da nađe vremena da se izjasni o inicijativi DSS da li je briselski dokument u skladu sa ustavom, inicijativa za izmenu najvišeg pravnog akta dolazi iz severne pokrajine. U nacionalnoj opoziciji veruju da će promena ustava biti jedan od uslova Srbije na njenom evropskom putu.

- Mislim da će i to biti deo pritisaka iz Brisela. Kada u republičkom parlamentu nije izglasan Statut Vojvodine, podsetiću vas da je Jelko Kacin izjavio da su izgledi Srbije u evropskim integracijama veći ukoliko se taj dokument usvoji - kaže Santovac.

J. Arsenović - Vesti
foto: Beta