Звечан – У Звечану је данас конституисана привремена Скупштина Косова и Метохије а за њеног председника изабран је Славко Стевановић који је изјавио да се на овај начин брани уставни поредак Србије и њена државност.

“Само демократска и економски јака Србија може помоћи српском народу на КиМ, али ми не можемо прихватити да

цена уласка Србије у ЕУ буде губитак територије и насилна интеграција у институције непризнате државе,” рекао је Стевановић.

Конститутивној седници није присуствовао нико од представника Владе Србије.

Седници је присуствовало 97 посланика који су положили заклетву и усвојили Декларацију привремене Скупштине Косова и Метохије у којој се наводи да је Скупштина представничко тело грађана Србије у покрајини који поштују Устав и законе Србије.

Према речима Стевановића, чињеница да ова Скупштина није одржана пре 28. јуна већ данас показује да нико од Срба са Косова не жели да омета своју државу у њеним напорима да се интегрише у европску заједницу.

Он је навео и да конституисање привремене Скупштине КиМ представља покушај да се покрајина “врати са беспућа неправа на терен важећег Устава и закона”.

Како је додао, на овај начин се шаље порука међународној заједници да се Србија “поново усправља” и да се у том смислу у односу на Србију као и у односу на друге државе мора поштовати међународно право, повеља УН и Резолуција 1244 СБ о Косову као делу Србије.

Помоћник председника општине Звечан Љубомир Радовић изјавио је на седници да Срби неће имплементирати бриселски споразум и да неће изаћи на изборе по одлукама и законима из Приштине.

Нећемо да прихватимо Устав и правни поредак друге, туђе државе непризнате и бесправно створене, рекао је Радовић нагласивши да Срби знају свој пут и да неће у Приштину.
“Наш главни град је Београд, наша Република је Србија, не желимо другу државу, друго држављанство или правни поредак,” рекао је Радовић.

За потпредседнике Скупштине изабрани су Коста Гаљак и Добросав Добрић а за секретара именована је Љиљана Љумовић док је за њеног заменика именована Мирјана Васић.

Срби на окуп / Танјуг