Вашингтон – Амерички борбени пилот потпуковник Харолд Ф. – Хуч Мајерс убио се јер није могао да издржи притисак савести и сталне ноћне море, које су га мучиле од 1999. године и бомбардовања Србије и Црну Горе.

Мајерс је пре неколико месеци пензионисан уз дијагнозу посттрауматског стресног синдрома, познатог и као

”вијетнамски синдром” и тешке депресије.

Његова супруга каже да 12. септембра ништа није слутило да ће Мајерс дићи руку на себе.

„Провели смо предиван дан заједно, били смо на ручку, уживали. Али је он ћутао више него обично. Такав је био стално последњих неколико година… А када смо дошли кући, извукао је пиштољ и рекао: ”Извини, не могу више да издржим”, а онда испалио хитац у слепоочницу „, рекла је уплакана Елизабет и додала да ће га памтити као правог, истинског хероја.

За разлику од њене изјаве, локална полиција тврди да је у дом Мејерсових дошла на позив о пријави породичног насиља. Полиција верује да је Мејерс претио супрузи пиштољем, после чега је она побегла из куће. Елизабет Мејерс, међутим, и даље негира да је између ње и мужа било сукоба.

Према изјавама Мејерсових пријатеља, којима се поверавао, пилот је имао ноћне море.

„Сањао је људе како горе од бомби, њихову вриску, јауке. Сањао је децу, старце, раскомадана тела… Најгоре је било када није могао да се пробуди и поред таквих снова. То му је очигледно дошло главе „, рекао је један од његових пријатеља.

Мајерс је учествовао у бомбардовању бројних жаришта у свету. Пре НАТО агресије на СРЈ под називом “Милосрдни анђео”, бомбардовао је и циљеве у Републици Српској, а учествовао је и у операцијама у Ираку и Авганистану.

Амерички медији преносе да је био више пута награђиван и одликован.

Извор:Агенције