Posle odluke suda da mu se omogući odbrana sa slobode, Subotić spreman da otkrije ko mu je sve tražio pare; Iz Demokratske stranke tražili da im dan za dan uplati milion evra, koliko im je u tom trenutku bilo potrebno

BEOGRAD - Neko će morati da odgovara za reketiranje!

Biznismen Stanko Subotić, koji je gotovo sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima, vraća se kako bi se pojavio na suđenju čiji je nastavak zakazan za 17. septembar. Njegov povratak mogao bi uzburkati deo političke scene pošto je Subotić, kako saznajemo, spreman da progovori o načinu na koji su mu neki političari iznuđivali milione.

Cane pakuje kofere

- Subotić je kazao da već pakuje kofere, da po dolasku planira da ode na porodično groblje u rodnom Ubu i obiđe rodbinu - priča izvor Kurira i dodaje da mnogi strepe od Subotićevog povratka.

- Posle odluke suda da mu se omogući odbrana sa slobode, spreman je da konačno otvoreno govori o načinu kako su pojedini političari ucenama iznuđivali novac. Među njima je i jedan visoki funkcioner DS, kome su apetiti rasli i u jednom momentu je tražio čak 1.023.000 evra, i to da se uplati dan za dan, za potrebe stranke - kaže naš sagovornik.

Specijalni sud u Beogradu prošlog petka doneo je odluku da će Subotiću, koji se nalazi na Interpolovoj poternici jer je u bekstvu, biti omogućena odbrana sa slobode ako uplati jemstvo od 538.000 evra. Radoslav Tadić, Subotićev advokat, kaže za Kurir da će se posle takve odluke suda njegov klijent pojaviti na suđenju čiji je nastavak zakazan za 17. septembar.

- Ne bih da komentarišem da li pojedinci s političke scene strahuju od njegovog povratka. Bavim se pravom - bio je suzdržan Tadić.

Ni Subotić juče nije želeo da govori na ovu temu, ali je pre dve godine izjavio da je bio žrtva iznude:

- Demokratska stranka Zorana Đinđića jedina je partija u Srbiji koju sam dobrovoljno finansirao, dok su me drugi reketirali - izjavio je on.

Mir u Švajcarskoj

Subotić je u bekstvu od 2006, kad je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj, koja ne priznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je ranije bio optužen i nije želela da ga hapsi i izruči.

Stolar, krojač, tajkun

Biografija Stanka Subotića obiluje detaljima karakterističnim za američki san, ali na srpski način - od dna do vrha, uz pokoju prečicu. Počeo je kao stolar u očevoj radionici u Ubu, a nastavio u Francuskoj ko krojač, pa vlasnik butika. Devedesetih stiče bogatstvo trgujući cigaretama. Došao je u sukob sa Milanom Bekom i Miroslavom Miškovićem, koje je tužio za iznudu i ucenu, a podneo je prijavu i protiv Vojislava Koštunice.

Nismo primili novac od Subotića

Na naše pitanje da li je DS tražio milion i 23.000 evra od Subotića, nekadašnji lider DS Boris Tadić za Kurir kaže:

- DS za vreme mog mandata nikad nije hteo da primi novac od gospodina Subotića, što je on jednom i sam rekao. Za druge stranke, a posebno lidere drugih stranaka nismo sigurno. Posebno je simptomatično to da je ovih dana prihvaćena kaucija gospodina Subotića za odbranu sa slobode od 580.000 evra, a godinama unazad odbijane su desetinama puta veće garancije. U tom smislu, vaše pitanje može da se razume kao pokušaj skretanja pažnje s te uznemirujuće informacije.

Autor: Biljana Bojić,Foto: Marina Lopičić