Irinej na sastanku s Kirilom rekao da je „naše rukovodstvo pod uticajem Zapada“; Kiril dodao da srpski političari nemaju snage

BEOGRAD - Opet su zaratili.

Patrijarh Irinej oštro je kritikovao srpsko rukovodstvo u Moskvi! Prema informaciji koju su prenele domaće novinske agencije, poglavar SPC i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril tokom susreta u glavnom gradu Ruske Federacije osuli su drvlje i kamenje po državnom vrhu zbog njihovog stava o Kosovu. Patrijarh je, navodno, poručio da su naši rukovodioci pod uticajem Zapada.

- Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu - kazao je Irinej i pozvao Rusku pravoslavnu crkvu i rusko rukovodstvo da pomognu u očuvanju KiM.

Molba za pomoć

- Molimo vas i, preko vas, državno rukovodstvo Rusije da nam pomognete da sačuvamo Kosovo i Metohiju - rekao je Irinej, dok je ruski patrijarh dodao da je srpsko rukovodstvo izgubilo snagu.

- Sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da treba da osluškuju stav SPC, a ne da ga ignorišu - ukazao je ruski patrijarh, koji će, kako su navele agencije, nastaviti dijalog s ruskim državnim vrhom i rukovodstvima drugih država o odbrani stava da Kosovo ostane u okvirima Srbije.

Odricanje od Kosova

Patrijarh Irinej je ponovio da odricanje od Kosova znači odricanje od istorije, kulture, duhovnosti i da se Crkva iz sve snage moli da zadržimo Kosovo i Metohiju.

Živica Tucić, verski analitičar, priznaje da nije uobičajeno da neko, bio on verski poglavar ili političar, u inostranstvu kritikuje svoju zemlju.

- Kritiku treba da iznese u svojoj zemlji, a ne u inostranstvu. Za diplomatske kontakte nadležna je Vlada. Stav SPC o Kosovu znamo - navodi Tucić.

Nisam kritikovao državni vrh

Kabinet patrijarha Irineja demantovao je informaciju (koju su prenele sve agencije) da je patrijarh Irinej u razgovoru s ruskim patrijarhom Kirilom kritikovao državno rukovodstvo Srbije.

- Njegova svetost patrijarh srpski Irinej krajnje neprijatno je iznenađen lažnom informacijom da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun državnog rukovodstva Srbije - navedeno je u saopštenju.

Nismo okrenuti ni prema Zapadu ni prema Istoku

Goran Knežević, ministar poljoprivrede, tvrdi da državni vrh nije okrenut ka Zapadu.

- Nismo okrenuti ni prema Zapadu ni prema Istoku, već prema Srbiji, i činimo sve da narodu bude bolje. Radi se na rekonstrukciji Vlade, rešavanju ekonomskog pitanja... Kad je o KiM reč, to ide svojim tokom - kazao je Knežević.

Nikolić, Dačić i Vučić bez komentara

Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić juče nisu želeli da komentarišu napad poglavara Srpske pravoslavne crkve na njihovu politiku. Inače, državni vrh, predvođen predsednikom Nikolićem, danas ima sastanak sa Srbima sa severa Kosova i Metohije u Predsedništvu.

Autor: Ekipa Kurira,Foto: Fonet