Савет министара ЕУ сутра треба да усвоји закључке за Европски савет који доноси коначну одлуку.

У нацрту закључака се „препоручује покретање преговора“ са Србијом о чланству, као и закључење споразума о придруживању с окупираним територијама.

Шефица италијанске диполатије Ема Бонино, која је раније напустила заседање, рекла је новинарима да Италија тражи да се одмах утврди датум преговора са Србијом, без обзира било то на јесен или крајем године, али је нагласила да то мора бити коначно и да се не може поново разматрати то питање касније на јесен.

Према изворима заседања, две земље ЕУ које не признају „Косово“ имају ограде према споразуму с окупираним територијама, а једна од њих, Шпанија, ставила је до знања да тај споразум може потписати Европска унија, а да Мадрид то неће учинити јер не признаје независност окупираних територија.

Шпански званичници су предочили да споразум с окипираним територијама мора бити „sui generis“, јединствен и да се такав споразум не може поново склапати с неком трећом страном.

Немачки извори су прецизирали да је став немачког парламента неопходан за став како министра Гида Вестервелеа, тако и канцеларке Ангеле Меркел, која заједно с осталим шефовима држава или влада ЕУ треба да усвоји коначну одлуку о почетку преговора са Србијом и окупираним територијама.

Могуће је да сутра Вестервеле прихвати закључке Савета министара уз напомену да ће коначан став Берлина бити одређен зависно и од закључка Бундестага.

Вестервеле је у Луксембургу, уочи заседања, изјавио да Србија и Косово показују вољу и енергију да примене споразум о нормализацији односа и да је та чињеница опште призната.

„Видимо да Србија и Косово заиста покушавају да спроведу оно што је одлучено на политичком нивоу и желео бих да то отворено признам“, истакао је шеф немачке дипломатије.

Министри се данас махом баве темама које нису везане за проширење, али се неформално разговара и о датуму почетка преговора са Србијом.

Ова тема је званично на дневном реду сутра, а предвиђено је да Савет већ сутра до подне усвоји закључке који ће три дана касније бити усвојени на самиту шефова држав и влада у петак.

Шеф шведске дипломатије Карл Билт изјавио је данас, уочи заседања министарског савета у Луксембургу, да се нада да ће савет сутра донети позитивну одлуку о Србији и да се процес проширења Европске уније мора наставити.

Имамо дугорочну одговорност према земљама Западног Балкана и веома је важно да их испоштујемо, изјавио је Билт новинарима долазећи на састанак који данас и сутра окупиља 27 министара иностраних послова чланица ЕУ.

На питањје да ли очекује позитивну одлуку о датуму почетка преговора за Србију, Билт је кратко одговорио: Да.

Шведски министар је нагласио да то што неке земље сада траже да се процес проширења успори или заустави не би смело да утиче на ову одлуку.

Европска унија је стратешко тело, које не доноси стратешке одлуке зарад краткорочних чиљева, рекао је министар и додао да је проширење један од најуспешнијих политичких процеса и да је донело мир и просперитет у региону.

Морамо остати на курсу, а не да сваки час идемо напред-назад, истакао је Билт.
Бета