Srbija je zaslužila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom i tapšanje po ramenu nije dovoljno, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Srbija očekuje od Nemačke da pokaže da se zalaže za pomirenje i mir u regionu, istakao Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Srbija zaslužila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, izražavajući uverenje da će Nemačka i Savet EU, 28. juna, pružiti šansu Srbiji i srpskom narodu.
"Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna. Da će Evropska Unija pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu da živi dostojanstveno u okviru svoje evropske porodice. Mi više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučni smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke i krenemo napred", poručio je predsednik Srbije uoči odluke o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Predsednik je precizirao da Srbija od Nemačke očekuje da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i istakao da je uveren da će pravo i pravda prevagnuti.

"Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno, mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo, nastavićemo ponosno da idemo dalje, trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali kao i uvek u istoriji pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti", rekao je Nikolić.

"Ako dobijemo poruku da ne postoje pravda, istina i moral već samo interes, naš odgovor je jasan - nastavljamo, a vi dođite ponovo i nemojte da zakasnite", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Evropska Unija u rukama ima istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkana, i Srbija očekuje da sve članice EU dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu.

Srbija posvećena stabilizaciji Balkana

Predsednik je rekao da za tu ideju Evropa u Srbiji ima velikog saveznika, naglasivši da se Srbija snažno posvetila stabilizaciji Balkana i da je donela odluke koje će omogućiti trajni mir.

"Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice - Nemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Pa nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Zato sada od Nemačke očekujemo da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni i tuđe napore u istom cilju", smatra predsednik.

Nikolić je naglasio da je Srbija više od decenije posvetila stabilizaciji regiona, a aročito u proteklih godinu dana, kada je za unapređenje odnosa i razvoj demokratije učinjeno više nego što je iko mogao da očekuje.

"Svakog dana iz celog sveta stižu pohvale za odlučnost i rešenost Srbije da rešava goruća pitanja od ključne važnosti za ceo Balkan i Evropu uopšte", istakao je Nikolić.

Uveravanja da je Srbija zaslužila datum

Srbija je učinila sve da bude deo evropske porodice i zna da je ceo svet toga svestan, rekao je Nikolić.

"Ako neko želi da Srbija potone u blato, neka bude siguran da postoji pravda, koja je temelj svakog sistema, pa i sistema EU. Jednakost, pravda i istina su temelj razmatranja velikih umova među kojima blistaju imena mnogih Nemaca", rekao je predsednik.

Nikolić je naveo i da je svet možda većinom baziran na interesu, ali da nas često događaji drže u uverenju da postoji nešto više.

Srbija je, kako je ukazao Nikolić, u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima evropskih država i širom sveta, dobila uveravanja da Srbija zaslužuje datum za otpočinjanje pregovora.