Britanskega princa Edwarda s soprogo je danes že sprejel predsednik republike Borut Pahor, z njim pa se bosta zvečer udeležila tudi otvoritvenega koncerta Festivala Ljubljana. Poleg tega sta si visoka gosta ogledala središče Ljubljane, obiskala pa bosta še Bled in se udeležila praznovanja rojstnega dne kraljice Elizabete II.

Pahor je grofa in grofico Wesseško, ki sta na prvi obisk v Slovenijo prispela včeraj, sprejel že dopoldne. Kot so sporočili iz njegovega urada, pa so bile teme pogovora predvsem slovensko-britanski odnosi in skupno delovanje v regiji Zahodnega Balkana. Gosta sta se kasneje srečala tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in si ogledala staro mestno jedro ter najstarejše leseno kolo v Mestnem muzeju.

Danes se princ in soproga odpravljata še na Bled, kjer se bosta udeležila sprejema udeležencev turneje Rolls Roycev 2013 Alpine Centenary Tour na Bledu, ki bo posvečen britanski avtomobilski industriji. Ogledala si bosta tudi Blejski grad.

V prestolnici se bosta poleg tega kot častna gosta udeležila praznovanja rojstnega dne kraljice Elizabete II. Čaka ju tudi kratko srečanje s Pahorjem in njegovo partnerko Tanjo Pečar ter japonskim princem in princeso Akišino. Skupaj bodo prisluhnili otvoritvenemu koncertu Festivala Ljubljana.

Princ Edward in grofica Sophie se v okviru prvega obiska v Sloveniji udeležujeta predvsem dogodkov v okviru projekta Great British Days, ki jih med sredo in petkom pripravlja britansko veleposlaništvo v Ljubljani. Obisk bosta zaključila v petek.

Princ Edward je sicer najmlajši otrok kraljice Elizabete II. in edini od njenih otrok, ki doslej še ni bil v Sloveniji.

 

Vir / Avtor:  STA