Окупиране територије – Премијер Србије Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи могли би постати добитници награде “Карло Велики”, једног од најстаријег и најпознатијег признања западне Европе, а чији је идејни творац некадашњи припадник Хитлерове нацистичке странке! Њих ће за ово признање предложити аустријски вицеканцелар

и шеф дипломатије Михаел Шпинделегер.

Више аспеката награде, установљење још 1950. године, јесте спорно. За почетак, њен предлагач је трговац текстила из Ахена Курт Фајфер, члан Хитлерове Национал-социјалистичке радничке партије и шеф чак пет идеолошких одбора нациста, надлежних за “расну хигијену”. Као и многи нацисти и Фајфер се, по свему судећи, брзо снашао у мирнодопском времену и по доласку савезника постао је члан градске већнице у Ахену, граду у којем је столовао и где је, према неким историјским изворима, сахрањен моћни франачки краљ Карло Велики. Да ли због компромитујуће биографије Фајфера, тек на званичном сајту овог признања пише да је предлагач награде градска власт Ахена, најзападнијег града у Немачкој.

Са становишта моралног педигреа досадашњих добитника признања такође има проблематичних. Међу добитницима медаље са ликом Карла Великог су и Хавијер Солана, Тони Блер и Бил Клинтон, који су били највећи политички актери бомбардовања Србије 1999. године. Наградом се закитио и бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер, заговорник рата у Вијетнаму и бруталног свргавања и ликвидације чилеанског председника Салвадора Аљендеа.

И сам назив награде је оспораван, јер су историчари указивали да је чувени масакр 4.500 Саксонаца у Вердену наредио управо Карло Велики, према којем је каснија историја била веома благонаклона, приписујући му пре свега обједињавање и културно уздизање западне и дела источне Европе коју је претходно мачем покорио. Како је прошле недеље најавио аустријски шеф дипломатије Шпинделегер, српски и косовски премијери за ово признање биће предложени “због успешног договора о нормализацији односа Београда и Приштине, као и за храбре потезе које су повукли”.

„Дачић и Тачи заслужују награду Карла Великог „, поручио је Шпинделегер на Европском форуму Вахау, додајући да се “европски дух исплати”.

Најавом аустријског функционера потврдила су се одраније незванична нагађања да Европа тражи начин да прикладно награди кооперативност двојице премијера који су уз посредовање Брисела постигли договор да се север отцепљене покрајине, где већину становништва чине Срби, практично препусти сецесионистичким властима у Приштини, уз аминовање званичног Београда.

Медији су чак помињали и могућност да Дачић и Тачи буду номиновани за Нобелову награду за мир! На то су указивали дипломатски извори блиски генералном секретару Савета Европе Торбјорну Јагланду, који је ове године председник Комитета за доделу Нобелове награде за мир. Да лицемерје и “заборавност” европских званичника очито немају граница, довољно је подсетити се да је у извештају Дика Мартија, специјалног известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе, злочинац Хашим Тачи наведен као особа за коју се основано сумња да је на челу мафијашке организације која је трговала оружјем, дрогом и људским органима, углавном киднапованих Срба са окупираних територија!

Вили Брант је није хтео

Позивајући се на аналитичаре у Бечу, београдска “Политика” пише да је некадашњи социјалдемократски канцелар Немачке Вили Брант, премда је “службено” хвалио доделу медаље као допринос уједињењу Европе, незванично опоменуо чланове жирија да им случајно не падне на памет да медаљу са ликом франачког краља и цара неком приликом доделе њему!

Чек од 5.000 евра

Међународно признање “Карло Велики” додељује се од 1950. личностима или институцијама које су доказале европски дух и допринеле разумевању народа и држава на Старом континенту. Састоји се од чека на 5.000 евра, дипломе и медаље са грбом немачког града Ахена и сликом Карла Великог. Владавина Карла Великог (742-814) је повезана са оживљавањем уметности, религије и културе под окриљем Католичке цркве, па се сматра давном претечом дефинисања данашње Западне Европе.

Ко Митеран и Кол

Ако се Дачићу и Тачију “посрећи”, па и званично добију признање, неће бити једини двојац који га је делио пошто је 1988. године уручено немачком канцелару Хелмуту Колу и француском председнику Франсоа Митерану за “француско-немачко пријатељство и европску будућност”.

На таласу Хабзбурговаца

Занимљиво је да Шпинделегер са овим предлогом изашао баш на Европском форуму Вахау. Овај форум у Аустрији, којем су присуствовали и Дачи и Тачи, посвећен је интеграционим процесима у Подунављу, а заснован на идеји о рестаурацији бивше аустроугарске монархије у оквиру нове, подунавске конфедерације. Аутор те идеје био је син последњег аустроугарског цара Карла – Ото фон Хабзбург.


Вести / Васељенска ТВ