Сарајево — Гаврило Принцип на данашњи дан пре 99 година у Сарајеву је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

Убиство Франца Фердинанда послужило је Аустро-Угарској да оптужи Србију да стоји иза атентата и започне Први

светски рат.

У атентату је учествовало седам особа распоређених по маршрути од поља где су се одржавале вежбе до Градске већнице – Мехмед Мехмедбашић, Васа Чубриловић, Недељко Чабриновић, Цветко Поповић, Данило Илић, Трифко Грабеж и Гаврило Принцип.

Претходно је Чабриновић бацио бомбу на поворку, али је престолонаследник одгурнуо бомбу са крова аута и она је експлодирала пред четвртим аутомобилом у колони ранивши 14 особа, пише Дневни аваз.

Сви атентатори су ухапшени и суђено им је од 12. до 28. октобра 1914. године. Чубриловић и Илић осудјени су на смрт, а Принцип, Чабриновић и Грабеж као малолетници на 20 година робије, али су убрзо умрли под тортуром у тамници у Терезину у Чешкој, не дочекавши распад Аустро-Угарске и ослободјење своје земље.

У Сарајеву, на месту где је атентатор Гаврило стајао у асфалту су утиснуте стопе величине његовог стопала, које су нестале након последњег рата у БиХ. Мост код којег се догодио атентат на аустроугарског престолонаследника носио је име по Принципу, а данас се, као и некада раније, зове Латинска ћуприја.

Извор: Танјуг