Beograd -- Više osoba je povređeno, među njima i najmanje troje dece, kada su kamenovani autobusi sa Srbima koji su se vraćali sa proslave Vidovdana sa Gazimestana.

Patrijarh Irinej bezbedno je napustio teritoriju Kosova, objavio je na Tviteru iguman mananastira Visoki Dečani Sava Janjić.

"Albanci masovno kamenuju srpske školske autobuse. Pet autobusa oštećeno, ima i povređenih. Svedoci kažu da su grupe Albanaca čekale srpske autobuse u zasedama, neki su čak kolima pratili autobuse", naveo je Janjić.

Načelnik hitne pomoći u Lapljem selu Dejan Milanović izjavio je da je teže povređena 19-godišnja S.P. iz sela Preoce na centralnom Kosovu prilikom kamenovanja autobusa koji su prevozili Srbe sa Gazimestana.

Pacijentkinja je zadobila više povreda na glavi, njene rane su sanirane i očekujemo da će nakon nekoliko sati posmatranja biti puštena kući, rekao je Milanović, prenosi KiM radio iz Čaglavice.

Kako saznaje B92, nakon parastosa na Gazimestanu poslednji autobusi koji su išli ka Gračanici su kamenovani na dve lokacije. Do najvećeg napada je došlo na okretanju kod Miloševa, u blizini Gazimestana, kada je iz prodavnice izletela grupa Albanaca sa kamenjem.

Kako je naveo Sava Janjić, tačan broj povređenih od polomljenog stakla se još ne zna, a povređenima se pruža pomoć u Domu zdravlja u Gračanici.

"Šta je radila kosovska policija?", upitao je Janjić na Tviteru.

Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici za B92 kaže da iz minuta u minut stižu nove informacije.

"Autobus kada se vraćao sa Gazimestana napadnut je na dve lokacije negde između Gazimestana i raskrsnice prema Obiliću i drugi put kod Veternika na ulazu ili pri obilazanici. U našem Domu zdravlja obrađene su povrede kod troje dece i videćemo da li će se još neko javiti", rekla je Rada Trajković.

Ona je navela da je jedno dete zadobilo posekotine na glavi i da je zasad zadržano na posmatranju, dok su druga dva deteta zadobila posekotine po telu.

Šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekao je da je jedna devojka hospitalizovana u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija je obavila uviđaj.

Nakon incidenta u neposrednoj blizini okupila se grupa mlađih Albanaca koji su verbalno vređali Srbe, preneo je KiM radio.

Policija vodi istragu i traga za napadačima, do sada još niko nije uhapšen, a srpski izvori tvrde da postoje i snimci napada na autobuse.