Srbiji nije postavljen nijedan novi uslov, štaviše u zaključku sastanka više se ne pominje ni decembarska provera poštovanja i ispunjavanja odredaba Briselskog sporazumana kojoj je oštro insistirao nemački Bundestag

BRISEL - Na današnjem sastanku šefova država i vlada Evropske unije u Briselu odlučeno je da se Srbiji kao datum za

početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji dodeli 14. januar, inače prvi dan Srpske nove godine, saznaje Kurir.

Srbiji na današnjem sastanku nije postavljen nijedan novi uslov, štaviše u zaključku koji je usvojen više se ne pominje ni provera poštovanja i ispunjavanja odredaba Briselskog sporazuma u decembru na kojoj je oštro insistirao nemački Bundestag.

"Odluka je rezultat istorijskog dogovora Beograda i Prištine", poručio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sa konferencije za medije koja je održana posle sastanka EU lidera. "Lideri EU treba da potvrde pregovarački okvir pre početka u januaru", ali bez dodatnih uslova, dodao je Van Rompej.

Rompej je potvrdio i da nema nikakvih novih uslova za početak tih pregovora. Na pitanje da li će Evropski savet (vođe EU) potvrđivati pregovarački okvir sa Srbijom koji usvoji Savet ministara, na predlog Evropske komisije, Rompej je rekao da je uobičajeni postupak da mandat za početak pregovora zakonski usvaja Savet ministara, a politički može da ga potvrdi Evropski savet.

Odmah posle dogovora u Briselu, predsednik evropske porodice Herman van Rompej oglasio se na Tviteru napisavši da je Evropski savet odlučio da sa Srbijom pokrene pregovore o ulasku u EU.

 

Autor: