Бивши обавештајац Божа Спасић открива детаље невероватне шпијунске афере која Хрватску потреса и после 20 година, уочи уласка у ЕУ

Стјепан је био шпијун немачке БНД и ми смо га означили као терористу због сарадње с усташком емиргацијом

Божа Спасић, бивши функционер југословенске Службе државне безбедности, тврди да су његове колеге убиле бившег директора „Нафтне индустрије“ (ИНА) Стјепана Ђурековића 1983. у Минхену. Стјепан је ликвидиран због шпијунаже за БНД јер је финансирао усташку емиграцију украденим парама, а све то у организацији управо немачке тајне полиције!
Немци крију истину
Божа каже да Немци лажно оптужују Туђмановог обавештајца Јосипа Перковића да је умешан у ово убиство како би прикрили застрашујућу истину – да је немачка тајна служба БНД тесно сарађивала с одбеглим усташама!

- Да одмах рашчистимо, Јосип Перковић, шеф Туђманове тајне службе, за време Југославије никада није радио у савезној служби, већ у хрватском ДБ, па тако није ни могао да организује Ђурековићево убиство. Постоји само једна и права истина, а то је да је Ђурековића ликвидирала савезна служба. Стјепан је био шпијун немачке тајне службе, којој је одавао војне тајне, и ми смо га означили као терористу због сарадње са усташком емиграцијом – открива Спасић.

Ђурековић је, иначе, био директор ИНА, највећег југословенског предузећа за трговину нафтом. Државна безбедност је, каже наш саговорник, дошла до поверљивих информација да Стјепан немачкој служби доставља податке колико југословенска војска троши нафте, где је складишти, за која борбена возила…

- Неко из врха тадашње хрватске власти дојавио му је да је „проваљен“ и Ђурековић бежи из земље. На волшебан начин присваја брод ИНА пун нафте у Ротердаму, вредан фантастичних 134 милиона марака. Ђурековића у Немачкој преузимају тамошњи обавештајци и смештају га у Минхен. Са собом је повео и сина Дамира, који је касније нађен мртав – објашњава Спасић.

У Минхену га, каже, немачка служба повезује са усташама, које је предводио доктор Иван Јелић. Ђурековић за кратко време издаје чак пет књига против Тита и комунизма, док је једну посветио Албанцима, у намери да на своју страну привуче шиптарске терористе.

- Ми преко наших сарадника сазнајемо да новцем од украдене нафте Стјепан намерава да финансира терористичке акције у Југославији. На Савету за заштиту уставног поретка Југославије 1983. године донета је одлука да се Ђурековић стави под третман опасног терористе – финансијера. Дали смо му шифровано име „Дунав“. Ту је и одлучено да се он „елиминише“, а тајна акција названа је „Операција Дунав“ – открива некадашњи оперативац ДБ.

Ђурековић је пронађен мртав 1983. године у свом тајном штабу у штампарији у Минхену. Тада, каже Спасић, немачка полиција истрагу намерно усмерава у сасвим погрешном правцу, да би сакрила своју сарадњу са усташком емиграцијом.

- Хапсе Крунослава Пратежа, који је касније и осуђен на доживотну робију због сумње да је нашим агентима дао кључеве од тештампарије у којој је Стјепан ликвидиран. Одмах потом затварају истрагу, све до 1992. године. Тада, на Туђманов захтев, Немачка пушта из свог затвора Божа Вукушића, који је тамо био осуђен на доживотну робију јер је у Штутгарту убио Јусуфа Татара, који је наводно радио за нашу службу. Чим се Вукушић вратио у Хрватску, запошљава се у полицији и почиње да ради истраге ликвидација усташких емиграната у иностранству. Дакле, имамо апсурд да терориста из Немачке сада води истраге о усташким терористима – каже наш саговорник.
Скренули истрагу

Да би се прикрила права истина, пласира се прича како је Ђурековић убијен јер је наводно знао да је син тадашњег политичара Мике Шпиљка проневерио државне паре. Та прича, каже, прошла је и на суду у Немачкој.

- Немци тада расписују потерницу за Перковићем јер је, наводно, он по налогу Шпиљка ликвидирао Ђурековића, а то нема везе с истином – објашњава Спасић.

    Име убице остаће тајна

    На једно питање Божа Спасић избегава да одговори. Упитан ко је пуцао у Ђурековића, он одговара – убица! Наиме, причало се да је Стјепану пресудио Жељко Ражнатовић Аркан, а да су стражу држали извесни Тапи и Живац.

    - Аркану нису сметале гласине да је он убио Ђурековића јер је на конто тога добијао неке привилегије. Могао бих да вам нађем бар 20 људи у Србији, и још толико у Босни и Црној Гори, који ће рећи „Ја сам убио Ђурековића“. У Загребу се један наш сарадник сам пријавио, и чак једно време био у притвору, тврдећи да је он убица. Али то се никада неће сазнати. Могу само рећи да је екипа била мешовита и да су у тој ликвидацији учествовала и два Немца из Минехна – каже Спасић.

    Меркелова „испалила“ Хрвате због Перковића

    Вест да је немачка канцеларка Ангела Меркел отказала долазак у Загреб, на свечаност поводом уласка Хрватске у ЕУ, одјекнула је попут бомбе у тамошњој јавности. Иако је Меркелова изјавила да у недељу у Загреб не долази због обавеза, верује се да је посету отказала јер је незадовољна што Хрватска не жели да изручи Немачкој бившег удбаша Јосипа Перковића. Власти у Берлину за њим су расписале потерницу због убиства Стјепана Ђурековића.Хрватска, званично, не да Перковића јер је усвојила посебан закон којим не признаје европске налоге за хапшење.

 

ИЗВОР: ИНФОРМЕР