Код Шаранове јаме на Велебиту одржана комеморација жртвама усташких логора из Другог светског рата у којима је убијено десетине хиљада цивила, највише Срба, али и Јевреја и других народа.

У рејону Шаранове јаме на Велебиту код Госпића и у заливу Слана на острву Пагу одржана је комеморација жртвама

комплекса усташких логора из Другог светског рата, у којима је убијено на десетине хиљада цивила, највише Срба, али и Јевреја и припадника других народа.

Логори су са седиштем у Госпићу деловали од успостављања Независне државне хрватске (НДХ), до краја лета 1941. године.

Комеморацији, коју низ година организује Српско народно вијеће (СНВ), представници јеврејске заједнице и антифашисти у Хрватској, присуствовали су високи званичници Хрватске, Србије и Републике Српске.

Након опела, које су код Шаранове јаме, једне од 32 вртаче у које су усташе бацали лешеве жртава, служили свештеници Горњо-карловачке епархије и молитве за мртве главног рабина у Хрватској Лучана Моше Прелевића, венце су пред споменик, који је срушен почетком 90-их и обновљен пре две године, положиле бројне делегације, из Хрватске, Србије и РС.

У делегацији Владе Србије био је државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић и министар саветник у амбасади Србије у Хрватској Боса Продановић, а венац је положио српски конзул у Ријеци Мирјана Миленковић.

Присутнима су се обратили председник удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић, председник Координације јеврејских општина Огњен Краус, председник СНВ Милорад Пуповац и почасни председник антифашиста и бивши председник Хрватске Стјепан Месић.

Најављено је и да ће, после комеморације, један део учесника ићи у увалу Слана на Пагу, где ће присуствовати откривању спомен плоче жртвама логора у Сланој и заливу Метајна, где су затваране и убијане жене и деца.

Плоча која је постављена 1975. уклоњена је 1990, а њена реплика која је постављена 2010. године нестала је за мање од 24 часа, а починиоци нису пронађени.

Јадовно је деловало од априла до августа 1941. године и тамо је, по проценама историчара Ђуре Затезала, побијено преко 40.000 људи, од тога 38.000 Срба.

Логори су били у заливима Метајна и Слана на острву Пагу, где су лешеви жртава, великим делом жена и деце, бацани у море.

У августу 1941. године усташе су у самом логору побиле око 1.500 људи, а око 1.300 пребациле у друге логоре, међу којима и Јасеновац који је био у оснивању.

Комеморације се врше од 2009. године, а 24. јун је, на предлог "Удружења Јадовно 1941", означен као Дан сећања на Јадовно.

Иако се ради на обнови спомен обележја, ни данас највећи део тела жртва није достојно сахрањен, било да су у забетонираној јами у логору, на чијем месту је лане постављен крст, било да су бацани у море око Пага.


Тихана Бајић
www.rts.rs