Najbolji teniser sveta Novak Đoković ništa nije prepustio slučaju ni u osmini finala Vimbldona budući da je i protiv Tomija Hasa održao isti nivo igre kao iz prethodnih mečeva, pobedivši ga sa 6:1, 6:4, 7:6 (4). Novak će u četvrtfinalu igrati protiv Tomaša Berdiha.

Neobičan je bio put Đokovića do nove pobede na Vimbldonu. U prvih pola časa igre, samo je on postojao na terenu, u drugom se Has malo pribrao, čak i poveo sa 4:2, da bi u trećem Novaku "ponestalo gorivo" i na suvi kvalitet je prošao do taj-brejka u kojem je bio ponovo onaj s početka duela.

Has je pred meč govorio da će dati sve od sebe da iznenadi Novaka i čini se da mu je bilo potrebno dobrih 90 minuta da se privikne na poziciju autsajdera i nekog ko bi morao da načini čudo.

Novak je prvi set odigrao kao ceo meč sa Žeremijem Šardijem. Pogađao je šta je hteo, terao je Hasa da psuje sebi u bradu i na nemačkom i na engleskom jeziku, i udisao je svež vazduh Vimbldona kao da je u finalu.

Međutim sredinom drugog seta došlo je do neočekivanog opuštanja i Has je iskoristio zastoj kod Novaka da iskoristi petu šansu za brejk i, kasnije, vođstvo od 4:2.

Novaka kao da je iznervirao ovaj razvoj događaja na terenu te se brzo "sastavio" i krenuo u osvajanje drugog seta. Usledila su četiri brza gema koja su toliko oduševila i sinove Andreja Ševčenka da su pomno pratili svaki poen do kraja zdušno bodreći Novaka.

U trećem setu došao je do izražaja nemački mentalitet Tomija Hasa koji kao da je u glavi izbrisao prva dva seta krenuvši od nule.

I pored vođstva Đokovića od 5:2 bio je strahovito uporan i to mu se vratilo brejkom za 5:4. Novak je u tim trenucima bio na dva poena od pobede, a samo desetak minuta kasnije, na semaforu je stajalo - 5:5.

Videlo se da će treći set u taj-brejk a u njemu je Novak odmah oduzeo servis Hasu i poveo sa 5:1 nakon čega je Nemac razočarano bacio reket simbolizujući predaju.

U ovoj sezoni prvi igrač sveta je odigrao 16 taj brejkova i izgubio je samo tri, što dovoljno govori o njegovoj menatalnoj snazi. Đoković se 17. put zaredom plasirao u četvrtfinale gren slem turnira. Poslednji put među najboljih osam nije ušao 2009. godine na Rolan Garosu.

Novak će u četvrtfinalu na Tomaša Berdiha koji je svojevremeno izjavljivao da mu je Đoković "najveća noćna mora" i da ne voli da igra protiv njega.

Berdih je imao maraton sa Bernardom Tomićem koji je rešio u svoju korist rezultatom 7:6, 6:7, 6:4, 6:4.

I.Đukić| Foto: Reuters