Београд – Да ли је после одлуке Савета ЕУ да Београду да зелено светло за отпочињање преговора о чланству у ЕУ на реду уставно преуређење Србије? Оно које би и правно-формално избацило окупиране територије из уставног поретка Србије, а Аутономној покрајини Војводине дао већа овлашћења од оних која јој прописује важећи највиши

правни акт?

Ова питања наметнула су се након што је потпредседник Скупштине Војводине из редова Демократске странке Миливој Вребалов најавио да ће у септембру његова странка са коалиционим партнерима покренути иницијативу за измену Устава Србије.

„Очекујем да ће следећи корак Скупштине АПВ, после консултација у коалицији, бити званична иницијатива за измену Устава, која ће кренути управо из Војводине“, изјавио је Вребалов.

Чанак и Мађари тврде пазар

Судећи по првим реакцијама коалиционих партнера ДС у покрајинском парламенту, они су начелно сагласни али, тврдећи пазар, не дају бланко подршку.

У Лиги социјалдемократа Војводине Ненада Чанка кажу да су спремни да подржи сваку иницијативу која иде у правцу законодавне, судске и извршне власт у Покрајини, као и загарантованих изворних прихода и имовине.

У Савезу војвођанских Мађара, за коју се све чешће помиње да ће се окренути напредњацима, дају неодређен одговор, док Маја Гојковић, члан Председништва СНС из Војводине, каже да ДС „скреће пажњу с проблема које окупирају грађане Војводине, а то су тешка економска ситуација и афере“.

Иако се као разлози због чега се у северној покрајини инсистира на промени устава пре свега наводи неадекватан положај АТП Војводине и њена аутономија која је „сведена на фасаду“, национална опозиција верује да су прави разлози много дубљи, а последице далекосежне и погубне по државу Србију.

Ништа без напредњака и демократа

Измена устава могла би по први пут јавно и правно формално на истој страни да постави СНС и ДС. Да би дошло до измене устава неопходно је да предлог буде прихваћен двотрећинском већином у републичком парламенту. То практично значи да без највеће владајуће и највеће опозиционе странке, напредњака и демократа, не може бити ни уставних промена. Када је СНС својевремено изашла са предлогом уставних промена, онда је као аргумент тадашњи лидер Томислав Николић наводио потребу да се преполови број посланика у републичкој скупштини. Већ тада су радикали, чијим је цепањем и настала СНС, оптуживали партијске „отпаднике“ да раде за „жуте“ и по налогу Брисела.

„Српска радикална странка је и раније упозоравала да постоји тенденција да се промени устав што би могло имати за последицу да Војводина добије статус републике и да се настави даље распарчавање државе Србије. Уочи доношења Предлога декларације о уставном положају АП Војводине могли сте чути и изјаве представника републичких власти о нужности промене садашњег устава, а први потпредседник Владе Александар Вучић је говорио да то није потребно само због Косова. Одмах након тога сличан став су изнели и представници покрајинских власти „, примећује Саша Сантовац, шеф посланичке групе СРС у војвођанском парламенту.

Аналитичари кажу да се устав мора мењати уколико садашња власт жели да своје препуштање српских институција на северу окупираних територија сецесионистичким властима у Приштини „покрије“ уставом. Наиме, актуелни устав у преамбули наводи да је „Косово и Метохија саставни део Републике Србије“, што се бриселским споразумом потире.

И док Уставни суд Србије никако да нађе времена да се изјасни о иницијативи ДСС да ли је бриселски документ у складу са уставом, иницијатива за измену највишег правног акта долази из северне покрајине. У националној опозицији верују да ће промена устава бити један од услова Србије на њеном европском путу.

„Мислим да ће и то бити део притисака из Брисела. Када у републичком парламенту није изгласан Статут Војводине, подсетићу вас да је Јелко Кацин изјавио да су изгледи Србије у европским интеграцијама већи уколико се тај документ усвоји“, каже Сантовац.

Извор: Вести