Patrijarh Irinej u razgovoru sa patrijarhom Kirilom II zatražio je pomoć Ruske pravoslavne crkve i vlasti Rusije u očuvanju KiM, uputivši pri tom kritiku vlastima u Srbiji

MOSKVA – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, u razgovoru sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusije Kirilom II zatražio

je na sastanku u ruskoj patrijaršiji u Moskvi pomoć Ruske pravoslavne crkve i vlasti Rusije u očuvanju Kosova i Metohije uputivši pri tom kritiku vlastima u Srbiji.

Patrijarh Irinej je istakao da se ne smemo odreći Kosova i Metohije zato što će to značiti odreći se istorije, kulture, duhovnosti i svetinja.

„Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za močnu rusku istoriju i za rusku crkvu“, rekao je srpski patrijarh i dodao:

„Ruska reč ima moć po pitanju Kosova i Metohije. Zato molim Vas i preko Vas i rusko državno rukovodstvo da nam pomognete da to pitanje rešimo tako da sačuvamo Kosovo i Metohiju“.

Ruski patrijarh Kiril II je ponovio da je Ruska pravoslavna crkva saglasna sa stavovima SPC po pitanju Kosova i Metohije i takođe kritikovao političko rukovodstvo Srbije.

„Sa žalošću konstatujem da političkom rukovodstvu Srbije nedostaje snaga da bude na istim stavovima. Smatram da političko rukovodstvo treba da ošluškuje stavove SPC, a ne da ih ignoriše a još manje da to čini javno“, izjavio je ruski patrijarh tokom sastaka.

Patrijarh Kiril je pozitivno odgovorio na molbu patrijarha Irineja:

„Mi bezrezervno podržavamo pravedan stav SPC u vezi sa Kosovom i Metohijom i ostaćemo u dijalogu i sa rukovodstvom Rusije i drugih država po pitanju odbrane stava koji delimo sa SPC.“

Vesti iz Rubrike