Ljubljana -  Z rebalansom proračuna se polnijo luknje, ki so nastale zaradi nenatančnega načrtovanja in spremenjenih gospodarskih razmer, je danes dejal predsednik DL in minister za notranje zadeve Gregor Virant. Ob približno 10-milijonskem krčenju sredstev za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo Virant ne izključuje odpuščanj zaradi nesposobnosti.

Veliki rezi v mehkem delu proračuna

Kot je ob robu današnje novinarske konference pojasnil Virant, je rebalans potreben predvsem zaradi »luknje« v zvezi s transferji za pokojninsko blagajno, plačilom obresti in pa izpadom prihodkov zaradi negativne gospodarske rasti.

»To je bilo treba z rebalansom sanirati, kar pomeni, da je bilo treba zelo veliko porezati v mehkem delu proračuna, zato smo morali to storiti na vseh ministrstvih,« je poudaril. Za ministrstvo, ki ga vodi, to pomeni predvsem manjši obseg javnih naročil ter investicij.
Odpuščanje zaradi nesposobnosti

Kar se tiče zaposlenih v javni upravi, rebalans v celoti sledi dogovoru, ki je bil sklenjen s sindikati, to je znižanje plač in zmanjševanje števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni, je pojasnil Virant. Ocenil je, da bi moral menedžment v javnem sektorju poseči tudi po odpuščanju iz razloga nesposobnosti, torej odpuščanja tistih, ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov.

»V času, ko je treba stiskati in mladi ne pridejo do služb, je skrajno nepravično, da trpiš v javnem sektorju nekoga, ki nič ne dela,« je poudaril.
Zmanjšanje porabe za 25 milijonov evrov

V četrtek naj bi namreč vlada potrdila rebalans proračuna za letošnje leto. Kot je v torek pojasnila predsednica vlade Alenka Bratušek, je bil proračun za leto 2013 pripravljen popolnoma nerealno.

Predlog rebalansa proračuna predvideva zmanjšanje porabe za 25 milijonov evrov. Za toliko naj bi se torej zmanjšali odhodki, ki so v veljavnem proračunu predvideni v višini 9,6 milijarde evrov. V samem predlogu gre povečini za prerazporejanje sredstev med ministrstvi.
Vir / Avtor:  STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA)