Dačić je istakao da je dobijanje tačnog datuma veliki uspeh i istorijska stvar za Srbiju.

„S druge strane ne bismo bili zadovoljni i smatrali bi razočaravajućim i suprotnim obećanju visoke predstavnice Ketruin Ešton da se odluči da se se Savet EU u decembru ponovo sastane da kaže da li je Srbija ispunila kriterijume“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odluka da se na decembarskom Savetu ponovo razmatra pitanje datuma za Srbiju bila bi loša i nelogična, jer se ni o jednoj zemlji nije toliko raspravljalo.

Dačić je rekao da je Srbija ispunila i više nego što se očekivalo i da je najbitnije što ne postoji više nijedna zemlja u EU koja osporava otvaranje pregovora, već se sada, kako je rekao, razgovara o modalitetima i mesecima kada će datum biti dodeljen.

Dačić je rekao da je sutrašnji sastanak sa kosovskim pemijerom Hašimom Tačijem u Briselu ključan, jer od njega zavisi šta će se nalaziti u pismu visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton i komesara za pridruživanje Štefana Filea.

Istakao je da će tema tog sastanka biti sve ono o čemu dve strane nisu uspele da se dogovore na sastancima radnih grupa za implementaciju.

Premijer je rekao da će se u pismu Filea i Eštonove nalaziti sve što je do sada implementirano iz Sporazuma koji je potpisan 19. aprila sa Prištinom.

„Želimo da ispunimo što više kada je reč o implementaciji sporazuma“, rekao je Dačić i najavio da će srpska delegacija biti konstruktivna i da će učiniti sve da pismo Eštonove i Filea bude što sadržajnije odnosno da ima što više podataka koji će govoriti šta je sve Srbija u proteklih godinu dana učinila, pa i u implementaciji Briselskog sporazuma.

Na pitanje da li misli da će sa Tačijem uspeti da se dogovori o svemu o čemu pregovarački timovi nisu, Dačić je odgovorio da se sutra neće razgovarati o svim temama, jer postoje rokovi do kada sve što piše u sporazumu treba da se realizuje.

Najavljen samit vlada Srbije i Slovenije

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da će na sastanku ministara spoljnih poslova EU 24. juna učiniti sve da Srbija, četiri dana kasnije, dobije datum za početak pregovora sa EU i zajedno sa Dačićem najavio da će dve vlade održati samit u drugoj polovini godine najverovatnijre u Beogradu.

„Odnosi Srbije i Slovenije su prijateljski i u ponedeljak ću podržati sve napore Srbije za dobijanje datuma, jer sam ubeđen da Srbija to zaslužuje“, rekao je Erjavec.

Slovenački šef diplomatije rekao je da dve zemlje imaju zajedničke interese, a da je jedan od njih članstvo Srbije u EU.

„Svesni smo da taj proces nije lak“, poručio je Erjavec i istakao da Srbiju vidi kao privrednog partnera, a da bi ta saradnja bila olakšana članstvom Srbije u Uniji.

Erjavec je rekao da će raditi na tome da se odnosi dve zemlje u narednom periodu intenziviraju i najavio da će u julu Srbiju posetiti predsednik slovenačkog parlamenta.

Vestinet.rs